SON DAKİKA
Hava Durumu

BDDK'dan 'yeni koşul' açıklaması

BDDK, TL ticari kredilerde getirilen koşulla ilgili yeni açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2022 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2022 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gencfm.com.tr
BDDK'dan 'yeni koşul' açıklaması

ANKARA (İGFA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL ticari kredilerde getirilen son önlemle ilgili yeni bir açıklama yayımladı.

BDDK'dan yapılan açıklamada, "Bağımsız denetime tabi bir şirket olması, şirketin yabancı para (YP) nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması... Herhangi bir şirketin karar kapsamına girebilmesi söz konusu 3 şartın hepsinin birden sağlanması gerekmektedir" denildi.

Ayrıca gerçek kişiler ile gerçek kişi şirket ortaklarının karar kapsamına girmedikleri belirtildi.

Açıklamada, daha önce bankalara, kredilerin amacına uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılmasının engellenmesi için azami özenin gösterilmesi yönünde talimatlar verildiği anımsatıldı. Bazı şirketlerin, döviz borcu ya da döviz yükümlülüğü olmamasına hatta döviz pozisyon fazlası bulunmasına rağmen, TL kredi kullanarak döviz alımı gerçekleştirdikleri ve döviz pozisyonu tuttukları aktarıldı.

Hatırlanacağı gibi BDDK, Cuma günü TL ticari kredilere ilişkin yeni koşullar açıklamıştı. Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirilmişti. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketlerin ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacağı belirtilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.